Skip to Content

Vlaamse Regering en betrokken gemeentebesturen op één lijn over Ringtrambus

In september starten infomarkten in betrokken gemeenten

Het stadsbestuur van Vilvoorde, de gemeentebesturen van Machelen en Grimbergen en de Vlaamse Regering scharen zich unaniem achter trambus en zijn tracé tussen de Heizel en Brussels Airport. Dat blijkt zondag na het Trambusparlement dat De Lijn organiseerde in het stadhuis van Vilvoorde. “De Ringtrambus is een breed gedragen project dat pendelaars op korte termijn een aantrekkelijk alternatief biedt voor de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Nu gaan we met de omwonenden in dialoog over hoe de trambus in hun straat zal rijden vanaf 2019”.

Samenwerking met betrokken gemeenten
“De Ringtrambus verbindt heel wat belangrijke locaties in de Noordrand. Een perfecte samenwerking met de betrokken gemeenten is onontbeerlijk”, aldus Weyts na het Trambusparlement in Vilvoorde. “Nu er duidelijkheid is over het tracé en de inrichtingsprincipes voor de wegen, gaan we hierover in dialoog met de omwonenden. We willen de plannen zo nog beter inpassen in de lokale omgeving”. Dat gebeurt vanaf september met infomarkten voor inwoners van de betrokken gemeenten. Geïnteresseerden kunnen er het tracé in detail bekijken en vragen stellen aan De Lijn, De Werkvennootschap en het studiebureau.

 

Impuls voor Vilvoorde
“In Vilvoorde geeft de Ringtrambus een sterke impuls aan de mobiliteit en de stadsvernieuwing”,  zegt burgemeester Hans Bonte. “Het handelscentrum wordt beter bereikbaar vanuit de omliggende gemeenten en deelgemeenten, en dat op een duurzame manier. Onze groeiende stad krijgt een hoogwaardige openbaar vervoer- en fietsverbinding. Die is er niet alleen voor het centrum en het station, maar ook voor onder meer de Kassei, Koningslo en de CAT-site. De ambitie van het Ringtrambusproject is om automobilisten uit hun wagen te lokken”. De heraanleg van de straten en pleinen binnen het project geeft Vilvoorde een nieuw gezicht en komt de leefbaarheid ten goede.

Performant openbaar vervoer
Het westelijke deel van het tracé loopt van de Heizel naar Strombeek-Bever en Vilvoorde. Burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens: “De Ringtrambus past perfect in onze lokale visie over mobiliteit.  Een performant openbaar vervoer en een betere fietsinfrastructuur moeten automobilisten overtuigen om over te stappen. Vele Grimbergenaren werken immers in Brussel of op de luchthaven en beide initiatieven kunnen alleen maar uitnodigen om na te denken over een alternatieve manier om zich te verplaatsen”. Die overstap op groene vervoermiddelen is levensnoodzakelijk voor de Noordrand, die kreunt onder de verkeerscongestie.

 

Nieuw gezicht voor Woluwelaan
In het oosten verbindt de Ringtrambus Vilvoorde via Machelen en Diegem met Brussels Airport. “Machelen krijgt door de aanleg van de trambusverbinding en de heraanleg van de Woluwelaan een groene as naar Diegem. Vandaag wordt er op deze verbinding al gewerkt aan verbeterde fietsinfrastructuur en een vrije busbaan. Daarnaast liggen er nog heel wat plannen op tafel, onder meer voor het plein aan de Oude Haachtsesteenweg. Het wordt op en rond de Woluwelaan een pak aangenamer toeven”, besluit burgemeester van Machelen Jean-Pierre De Groef. Naast de vergroening van de Woluwelaan staat ook de openlegging van de Woluwe op het programma.

 

89 miljoen
Eind vorig jaar maakte minister Weyts al 89 miljoen euro vrij voor de trambus op de Ringverbinding. De trambus is een opstap naar de tram, maar is flexibeler. Hij rijdt maximaal in eigen bedding, zodat de reizigers kunnen rekenen op een snelle en betrouwbare dienstverlening. Het grote publiek kan de Ringtrambus nemen vanaf 2019. Geïnteresseerden kunnen alle plannen consulteren op www.brabantnet.be.

Contacteer ons