Skip to Content

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts opent vernieuwde stelplaats Grimbergen

Busstation Grimbergen is draaischijf openbaar vervoer in Vlaamse Rand

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft zondag de vernieuwde stelplaats van Grimbergen plechtig ingehuldigd. De stelplaats bestaat uit een nagelnieuw dienstgebouw, een hypermodern onderhoudscentrum en prachtig gerestaureerde loodsen. Daarnaast is het nieuwe busstation een draaischijf voor het openbaar vervoer in de regio. Het totale prijskaartje bedraagt 12 miljoen euro. “Met de werkzaamheden aan de ring rond Brussel in het vooruitzicht komt deze forse investering in het openbaar vervoer op het juiste moment”, zegt minister Weyts. “Als busknooppunt is deze vernieuwde stelplaats een onmisbare schakel voor de mobiliteit in de Vlaamse Rand”.

Klaar voor de toekomst

“Alleen met topinfrastructuur zoals deze stelplaats houden we de Vlaamse Rand in beweging. Dit is een investering in duurzame mobiliteit die daar mee voor zorgt, ook tijdens de geplande werkzaamheden aan de ring”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We zetten onze middelen hier in op een belangrijk knooppunt in de Noordrand, waar de vraag naar hoogwaardig vervoer groot is. De vele reizigers hier krijgen nu een betere dienstverlening, met een comfortabeler en veiliger busstation. Ook het overstappen tussen fiets en bus wordt aantrekkelijker dankzij een nieuwe fietsenstalling met plaats voor 80 fietsen”.

Groene tewerkstellingspool

De stelplaats is uitgesproken groen en goed ingepast in de omgeving. “De nieuwe gebouwen zijn voorzien van zonnepanelen en groendaken. Voor de wasinstallaties wordt gebruik gemaakt van gerecupereerd regenwater. Daarnaast beperken geluidsschermen de overlast voor de buurt”, zegt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. “Deze vernieuwde stelplaats is ook een aangename werkplek voor de meer dan 170 werknemers die hier aan de slag zijn. We zijn overigens nog op zoek naar buschauffeurs voor de ruime regio, en naar technici voor het nieuwe onderhoudscentrum”. Dat onderhoudscentrum is hypermodern, met onder meer een volautomatische magazijntoren die efficiënter is en heel wat minder plaats inneemt dan een klassiek magazijn.

Kloppend hart van Grimbergen

Ook de omwonenden van de stelplaats waren na het officiële gedeelte welkom om een kijkje te nemen. Burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens: “Die lokale verankering is belangrijk. Deze stelplaats is immers al sinds het einde van de 19e eeuw een kloppend hart van onze gemeente. Ze hielp Grimbergen groeien en bracht welvaart. We zijn dan ook verheugd over de grote en geslaagde verjongingskuur die de hele site heeft gekregen. Zo is de stelplaats klaar om ook in de 21e eeuw een belangrijke rol te blijven spelen. Toch is ook het verleden nog altijd voelbaar aanwezig, met de mooi gerenoveerde loodsen en de gerestaureerde boerentram”. De laatste etappes in de vernieuwing van de stationsomgeving zijn de werkzaamheden aan de Brusselsesteenweg, die in 2018 voltooid zullen zijn, en de Wolvertemsesteenweg, waar later nog de definitieve aanleg van het gedeelte tussen de stelplaats en de Abdijstraat volgt.

### einde persbericht ###

Enkele feiten en cijfers:

  • Ligging: aan het kruispunt van de Brusselsesteenweg en de Wolvertemsesteenweg in Grimbergen.
  • De totale oppervlakte is net geen 1,8 hectare.
  • De grootte van het buspark in stelplaats Grimbergen bedraagt 53 bussen.
  • Het onderhoudscentrum staat in voor het onderhoud van 102 bussen, naast de bussen van Grimbergen ook die van de stelplaatsen Asse en Londerzeel.
  • De stelplaats bestaat al sinds 1889.

Het busstation bedient 8 buslijnen: 230, 231, 232, 533, 534, 536, 624 en 821.