Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts opent nieuwe stelplaats Leuven-Noord

Vandaag de op één na grootste busstelplaats van Vlaanderen

Zondag 25 september 2016 — Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de gloednieuwe stelplaats Leuven-Noord plechtig ingehuldigd. De nieuwe stelplaats is groter, moderner en groener dan de oude stelplaats aan de Diestsepoort. Prijskaartje met het onderhoud inbegrepen: 27,5 miljoen euro. “We investeren fors in de toekomst van ons openbaar vervoer”, zegt minister Weyts. “Deze stelplaats garandeert snelle en goede dienstverlening voor de vele reizigers in regio Leuven”. De oude stelplaats van De Lijn aan de Diestsepoort was te klein geworden voor de regio Leuven, waar het aantal busreizigers in twintig jaar tijd is verzesvoudigd. De gloednieuwe stelplaats Leuven-Noord biedt 30 % meer capaciteit en kan in de toekomst eventueel nog verder uitbreiden. Het wordt de thuisbasis van de grootste vloot milieuvriendelijke hybride bussen in Vlaanderen én van 273 medewerkers van De Lijn.

Klaar voor de toekomst

“Dit is een forse investering, maar op deze manier stellen we de toekomst van het openbaar vervoer in Leuven voor de komende decennia veilig”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Deze stelplaats wordt het epicentrum van alle activiteiten van De Lijn in de hele regio. Het hypermoderne onderhoudscentrum betekent een betere dienstverlening voor al onze reizigers”. De nieuwe stelplaats is uitgesproken groen. Zo zijn er groendaken en wordt er voor de wasinstallaties gebruik gemaakt van gerecupereerd regenwater.

Groene tewerkstellingspool

“Bij de aanleg van de stelplaats Leuven-Noord lag de nadruk inderdaad op duurzaamheid”, zegt directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy. “Onze vloot van 70 hybride bussen vervolledigt het groene plaatje. Deze nieuwe stelplaats is samen met de andere sites in Leuven en Kessel-Lo goed voor bijna 500 jobs. Zo bevestigt De Lijn haar rol als belangrijke werkgever in de regio. Op zaterdag 1 oktober houden we hier overigens een jobdag. We zijn nog op zoek naar zowel technici voor het nieuwe onderhoudscentrum als naar buschauffeurs”.

Geslaagde herbestemming

Burgemeester van Leuven Louis Tobback: “Deze nieuwe stelplaats is een belangrijke eerste stap in de uitvoering van onze plannen voor Leuven-Noord. Het stadsbestuur wil de oude spoorwegterreinen al lang ontwikkelen. De ontruiming van de oude stelplaats, op een toplocatie vlak bij het centrum en het station, laat ook toe om die uitstekend gelegen site
beter te valoriseren. Tot slot waarderen we de inspanningen die De Lijn met haar performante busnetwerk en haar vloot hybride bussen levert bij het streven om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken".

Joachim Nijs Woordvoerder at De Lijn Vlaams-Brabant