Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts opent nieuwe stelplaats De Lijn in Tielt-Winge

– Busstation is belangrijke vervoersknoop waar dagelijks honderden reizigers auto, fiets en bus vlot combineren

Zaterdag 20 februari 2016 — Deze voormiddag opende de nieuwe stelplaats van De Lijn in Tielt-Winge officieel haar deuren. Alle genodigden kregen een rondleiding op het terrein dat 2 keer zo groot is als voorheen en plaats biedt aan 150 chauffeurs en technici en 12 standaard- en 32 harmonicabussen. Het heeft ook een eigen, hypermodern onderhoudscentrum, dat geopend werd door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We investeren op een plaats waar de vraag groot is”, aldus Weyts. Het kostenplaatje van de renovatie bedraagt 7.8 miljoen. 

Investeren waar vraag groot is

De chauffeurs van Tielt-Winge rijden op 31 verschillende buslijnen. 12 daarvan bedienen ook de halte “stelplaats Tielt-Winge”. Dit bewijst dat de stelplaats en het bijhorend busstation uitgegroeid is tot een belangrijke openbaar vervoerknoop in de Hagelandse regio.

Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit

De stelplaats voldeed niet meer aan de huidige normen. Investeren is noodzakelijk om in de toekomst te blijven groeien. Door reizigers vlotte overstapmogelijkheden te bieden en zo combimobiliteit te stimuleren, verleiden we steeds meer mensen om het openbaar vervoer te gebruiken. De ruime en comfortabele schuilinfrastructuur draagt hier ook zeker toe bij.

Moderne stelplaats met focus op alternatieve energiebronnen

Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant:

Bij het ontwerp en de bouw werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. Het is belangrijk dat we doordacht en zuinig omspringen met onze middelen maar ook met energie en met water. Deze lijn trekken we zeker door bij de bouw van grote infrastructuurprojecten.

Op het dak van de tank- en wasstraat liggen zonnepanelen die voor 25 procent van de nodige energie zullen zorgen. In de stelplaats wordt enkel regenwater verbruikt en een biologische zuiveringsinstallatie zorgt er voor dat 95 procent van het water (wasstraat) hergebruikt kan worden.

Vroeger werden de bussen hersteld in Leuven of Kessel-Lo maar voortaan zal dit kunnen in Tielt-Winge zelf. We bouwden een modern onderhoudscentrum met vier werkstanden, alsnog Van Looy.

Goed voor de mensen van en rond Tielt-Winge

Rudi Beeken, burgemeester Tielt-Winge:

Het gemeentebestuur is altijd vragende partij geweest om de stelplaats grondig te vernieuwen. Ook dankzij de medewerking van de buurtbewoners is het eindelijk zo ver en hebben we een splinternieuwe stelplaats met verhoogd reizigerscomfort en een veiligere toegang voor fietsers.  De kleur van de bakstenen passen in het landelijk karakter van mijn gemeente. Ook het logo van het vroegere statiegebouw is in de gevel verwerkt en verwijst zo nog fijntjes naar hoe het hier vroeger was. Mooi werk van De Lijn!.

Burgemeester van Tielt-Winge, Rudi Beeken, legt uit hoe tevreden hij is met de nieuwe stelplaats.
De kleur van de bakstenen passen in het landelijk karakter van Tielt-Winge
De nieuwe stelplaats beschikt over comfortabele en toegankelijke perrons
Minister Weyts opent officieel de stelplaats
Veel volk op de feestelijke opening van de splinternieuwe stelplaats in Tielt-Winge
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts legt uit dat investeren in De Lijn belangrijk is
Dominique Renders Woordvoerster at De Lijn Vlaams-Brabant