Veilig en vlot van oud naar nieuw met 30 feestbuslijnen van De Lijn Vlaams-Brabant

Nieuw: feestbussen in Kapelle-op-den-Bos, Bever en Breedhout, extra bediening De Brouckèreplein

Woensdag 20 december 2017 — Op oudejaar zorgeloos een stapje in de wereld zetten kan met één van de 30 feestbussen van De Lijn in Vlaams-Brabant. Die rijden dankzij de steun van heel wat lokale overheden, de Intergemeentelijke Preventiedienst Pajottenland en AB InBev. Nieuw zijn onder meer feestbus 288 in Kapelle-op-den-Bos en de bediening van Bever en Breedhout door lijnen 160 en 156. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Dankzij de bussen van De Lijn zet je het nieuwe jaar veilig en vlot in”.

Feestbussen in het Pajottenland en de Vlaamse Rand

Makkelijk naar het vuurwerk op de Heizel
Nieuw in de Noordrand is de gratis feestbus 288 tussen Kapelle-op-den-Bos en Mechelen. Het De Brouckèreplein en het centrum van Brussel krijgen een rechtstreekse verbinding met Halle en Aalst: feestbuslijnen 170 en 214 zullen er uitzonderlijk stoppen, bovenop lijn 128. Daarnaast is het grote vuurwerk op de Heizelvlakte vanuit de Vlaamse Rand makkelijk bereikbaar met een overstap op de gratis metro van de MIVB aan haltes Brussel-Zuid (bus 170), Weststation (128) of Simonis (214). De metro rijdt tot 2.00 uur. Vanuit Opwijk raak je het makkelijkst op de Heizel met (gratis) feestbuslijn 245.

Bever en Breedhout krijgen feestbus
“In het Pajottenland krijgt Bever vanaf dit jaar een verbinding met Lennik dankzij feestbus 160”, zegt Bianca Van Reepinghen van de Intergemeentelijke Preventiedienst Pajottenland. “De financiële steun van de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland maakt de feestbussen in de regio mee mogelijk”. Verder wordt feestbuslijn 156 op vraag van de stad Halle verlengd naar Breedhout, zodat het centrum van Halle nog beter bereikbaar is. Naast Halle dragen ook Aalst, Affligem, Asse, Beersel, Dilbeek, Kapelle-op-den-Bos, Mechelen, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Vilvoorde en Zemst bij aan de bussen in de Vlaamse Rand en het Pajottenland.

Goede samenwerking
Minister Weyts: “Ook in onze provincie is er tijdens nieuwjaarsnacht een duidelijke vraag naar vervoer. De Lijn volgt die vraag met een aangepast aanbod, in goede samenwerking met de gemeenten”. “Dit is een voorbeeld voor heel Vlaanderen. We zetten de uitstekende samenwerking bovendien verder in 2018, bijvoorbeeld voor het carnaval in Halle”, zegt directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy. In het Pajottenland en de Vlaamse Rand rijden tijdens oudejaarsnacht in totaal 12 feestbuslijnen. Daarbij komt nog nachtbus 620, die de hele nacht zijn gewoonlijke traject volgt tussen Anderlecht Erasmus en de luchthaven van Zaventem.

Feestbussen in Oost-Brabant

Extra haltes op drie lijnen
In het oosten van Vlaams-Brabant verbinden 18 feestbuslijnen Leuven met onder meer Aarschot, Tienen en Kortenberg. De meeste feestbussen hernemen het traject van de normale zaterdagnachtlijnen, behalve bussen 8, 284 en 310. Dankzij de tussenkomst van de gemeenten worden die lijnen uitzonderlijk verlengd tot Neervelp, Mechelen en Aarschot. “Ook in Oost-Brabant brengen de bussen van De Lijn feestvierders vlot en veilig naar huis”, aldus minister Weyts.

Uurfrequentie
Vrijwel alle lijnen in Oost-Brabant rijden om het uur, de hele nacht lang. Lijn 335 tussen Leuven en Aarschot rijdt om het halfuur. De feestbussen in Oost-Brabant zijn mogelijk dankzij de steun van de gemeenten Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Herent, Holsbeek, Leuven, Mechelen en Rotselaar en AB InBev.

Sms-ticket nu ook op oudejaar

Voor 3 euro kunnen reizigers onbeperkt mee met alle bussen van De Lijn Vlaams-Brabant, en dat van 18.00 uur op 31 december tot en met 1 januari. Alleen feestbussen 245 en 288 zijn gratis, alle andere lijnen zijn betalend. Nieuw dit jaar is het sms-ticket (3 euro + 0,15 euro operatorkosten). Aanvragen kan door bij het naderen van de bus “event” te sturen naar 4884. Het feestbiljet is te koop in onze Lijnwinkels, en op 31 december vanaf 18.00 uur op de bus of aan een voorverkoopautomaat. Tot slot zijn alle reguliere vervoerbewijzen geldig op de feestbussen.

Dienstregelingen

Reizigers kunnen voor informatie over de feestbussen terecht op www.delijn.be/oudejaar. Ze kunnen de dienstregelingen raadplegen met de routeplanner op www.delijn.be of via de app van De Lijn.

 

Feestbus 160 - Pajottenland - u mag deze foto bewerken
Feestbus 370 - Leuven
Voorstelling feestbussen Pajottenland - u mag deze foto bewerken