Skip to Content

Stad Leuven bedankt groene buschauffeurs

Nieuw meetsysteem van De Lijn heeft positieve invloed op rijstijl chauffeurs

Sinds maart 2014 volgt De Lijn Vlaams-Brabant de rijstijl van haar chauffeurs nog beter op. Het aantal ongevallen en verkeersovertredingen wordt gekoppeld aan de zogenaamde ecoscore van de chauffeur. Dit resulteert in een cijfer dat iets zegt over de rijstijl van de chauffeur. Een anticiperende en rustige rijstijl heeft enkel voordelen: minder CO2, minder kosten en een hogere klantentevredenheid. Dat het nieuwe meet- en opvolgsysteem werkt, bewijzen de resultaten.

Goede rijstijl zorgt voor schonere lucht
Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant

'Een goede rijstijl van de chauffeurs levert niet alleen een fikse besparing op doordat het dieselverbruik vermindert. Het zorgt ook voor minder CO2-uitstoot Daarnaast varen ook onze reizigers er wel bij, want hun busrit verloopt comfortabeler. Bovendien zorgt het op langere termijn voor een daling van het aantal verkeersboetes en ongevallen, dus voor een toename van de  verkeersveiligheid. Daarom besloten we vorig jaar om de rijstijl van onze chauffeurs nog beter op te volgen. En dat werkt:  het aantal groene chauffeurs in de Leuvense regio is gestegen van 37 % naar 53 %.

 

Meten is weten
De rijstijlindicator geeft aan of een chauffeur goed bezig is of niet. Dit cijfer is best zo laag mogelijk en wordt berekend op basis van het aantal verkeersongevallen, -overtredingen en de ecoscore van de chauffeur. De ecoscore is af te lezen van de rijstijlmeter, een toestel dat in de bus hangt en allerlei metingen uitvoert tijdens de rit. Een groene chauffeur heeft een ecoscore kleiner dan 25.

 

Resultaten
Van de effecten van het Rij met Stijl-project, is een infografiek beschikbaar.

 

Positieve aanpak staat voorop

Johan Van Looy:

'Er is bewust gekozen voor een positieve aanpak. Chauffeurs die het goed doen, krijgen een pluim en kunnen een mooie prijs winnen. Chauffeurs die nog kunnen groeien, worden zeker niet gestraft maar kunnen rekenen op extra coaching en/of bijscholing in de rijschool. We gaan ervan uit dat onze chauffeurs zelf graag hun rijstijl willen verbeteren.'

Elke maand wordt een infografiek uitgehangen in de stelplaats. Op die manier kunnen alle chauffeurs snel zien op welke aspecten ze goed scoren en waar nog verder aan gewerkt kan worden. Ook de evolutie van het aantal groene chauffeurs in de stelplaats wordt overzichtelijk mee gegeven.

 

Schepen Ridouani bedankt chauffeurs

'De Lijn is in Leuven een echt succes. De voorbije jaren is het gelukt om meer mensen het openbaar vervoer te laten gebruiken. Het doet me plezier dat De Lijn nu verder investeert in comfort en ecologisch verantwoord rijgedrag. De Lijn is een cruciale partner om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken.'

Contacteer ons
Dominique Renders Woordvoerster, De Lijn Vlaams-Brabant
Dominique Renders Woordvoerster, De Lijn Vlaams-Brabant