Rock Werchter-bussen van De Lijn scoren recordcijfer

158 200 festivalgangers kozen voor bus, geen incidenten -

Zondag 3 juli 2016 — De Lijn zal dit jaar 158 200 reizigers van en naar de festivalweide van Rock Werchter gebracht hebben. Dit is 30 % meer dan vorig jaar. Dit cijfer breekt het record van 122 000 reizigers in 2009. Dit komt door de inzet van extra pendels tussen Haasrode en het festivalterrein. Hiervan maakten in totaal 11 400 mensen gebruik. Maar ook op de bussen tussen het station en de weide telde de vervoersmaatschappij aanzienlijk meer reizigers dan voorgaande jaren. Vanavond en morgen is er nog de terugkeer uit Werchter. Tot maaandag 14.00 u brengt De Lijn nog kampeerders terug naar het station van Leuven. 

Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant, blikt tevreden terug:

Dit jaar was een bijzondere editie. Door het veel te natte voorjaar was er minder parkeergelegenheid in en rond Werchter. Mensen werden massaal opgeroepen om het openbaar vervoer te gebruiken. Daarom zetten we dit jaar maar liefst 30 extra bussen in. Bijna 300 enthousiaste medewerkers stonden dag en nacht paraat om alles in goede banen te leiden. Ik ben erg tevreden dat ondanks de grotere drukte en nieuwe trajecten het busvervoer toch vlot en zonder incidenten is verlopen.

Overzicht aantal vervoerde reizigers richting de wei: 

2016 Aantal vervoerde reizigers RICHTING festivalpark
Woensdag                      6 000 
Donderdag                      24 000
Vrijdag                     16 600
Zaterdag                     18 000
Zondag                     14 500
Totaal                     79 100

Extra pendels tussen randparkings Haasrode en Werchter

Nieuw dit jaar was dat de vervoersmaatschappij elke festivaldag 30 extra bussen in zette tussen Heverlee Kazerne, Brabanthal en de wei. Omdat er minder parkeerplaatsen waren in en rond Werchter, werd opgeroepen om zoveel mogelijk gebruik te maken van dit extra busaanbod. In totaal vervoerden deze extra bussen 11 400 festivalgangers. Het gebruik ervan steeg dag na dag maar bleef al bij al vrij beperkt.

Toch zorgden deze pendels ervoor dat de reizigers wat meer gespreid vervoerd konden worden en alles vlot kon verlopen

 alsnog Van Looy.

Uittocht

Vrijdag- en zaterdagnacht vertrokken heel veel mensen tegelijk in Werchter met de bussen richting Leuven Station en van daar verder naar Haasrode. Vooral op vrijdag leidde dit tot wachtrijen en vertragingen. Daarom werden op zaterdag een aantal maatregelen genomen zodat het volk beter begeleid werd naar de juiste bus. Hierdoor verliep de uittocht op zaterdag vlotter. Ook vanavond en morgen keren heel veel muziekliefhebbers uit Werchter en Haacht terug. Daarom blijven de Werchterbussen nog tot een uur na het laatste optreden vannacht uit rijden. Ook maandagvoormiddag wordt nog gependeld tussen de wei en het station van Leuven en dit van 8.00 tot 14.00 uur.

De Lijn ook op 9 juli paraat voor TW Classic

Volgende week, op zaterdag 9 juli, gaat TW Classic door op de festivalweide van Werchter. Ook dan kunnen muziekliefhebber rekenen op de bussen van De Lijn. Opstappen kan dan aan het station van Leuven van 10 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. Vanaf 22 uur kunnen de concertgangers met de bus terug. 

Dominique Renders Woordvoerster at De Lijn