De Lijn zoekt in Vlaams-Brabant dit jaar 100 nieuwe chauffeurs

Vervoermaatschappij doet dat onder meer via jobdag op 3 maart

Donderdag 22 februari 2018 — De Lijn zoekt in Vlaams-Brabant dit jaar ruim 100 nieuwe buschauffeurs. Die moeten in de loop van 2018 het natuurlijke verloop bij het rijdend personeel opvangen. Daarom organiseert de vervoermaatschappij op zaterdag 3 maart een jobdag voor chauffeurs in de stelplaatsen van Grimbergen en Sint-Niklaas. “De belangstelling is groot. We tellen al meer dan vierhonderd inschrijvingen. Het feit dat geslaagden op de jobdag met een contract naar huis kunnen*, speelt daarbij zeker een rol,” aldus Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

Dilbeek – Grimbergen – Anderlecht
Zowat 100 nieuwe chauffeurs heeft de Vlaamse vervoermaatschappij dit jaar in Vlaams-Brabant nodig om het natuurlijke verloop door gepensioneerden en vertrekkers op te vangen. Roger Kesteloot: “De focus ligt onder meer op de stelplaatsen van Grimbergen, Dilbeek en Het Rad (Anderlecht). Zo biedt De Lijn kandidaten in Vlaams-Brabant en Brussel niet alleen een stabiele job met aantrekkelijke voorwaarden, maar ook werk in eigen regio.”

Met een contract naar huis
Geïnteresseerden kunnen op 3 maart terecht in de stelplaatsen van Grimbergen en Sint-Niklaas. Net als bij de vorige jobdag kunnen inschrijvers na geslaagde selectieproeven met een contract naar huis. De enige voorwaarde is dat de arbeidsgeneesheer hen later geschikt verklaart voor de job. Kandidaat-chauffeurs kunnen op de jobdag kennismaken met toekomstige collega’s. Daarnaast krijgen ze een rondleiding op de stelplaats en mogen ze onder begeleiding van een instructeur een proefritje maken met een bus. Als de jobdag volzet zou geraken, kan online solliciteren ook.

Evenwichtige leeftijdsmix                                                                     
Vorige week maakte De Lijn nog bekend dat het bedrijf heel wat vijftigplussers aanwerft. “Mensen met veel ervaring zijn even welkom als jongeren die nieuw zijn op de arbeidsmarkt,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die trouwens zelf een Vlaams-Brabander is. “De Lijn heeft oog voor een evenwichtige leeftijdsmix. Wat telt is gedrevenheid om goede dienstverlening te bieden aan de reizigers. Je komt hoe dan ook terecht in een boeiend bedrijf waarin volop geïnvesteerd wordt.”

Wim De Doncker (49, stelplaats Dilbeek) maakte bijna twee jaar geleden de overstap naar De Lijn. Voordien deed hij onder meer ICT-support en consultancy. “Ik heb er bewust voor gekozen om achter het stuur van een bus te gaan zitten. Het is eigenlijk een jongensdroom, maar ik kreeg zo ook de kans om dichter bij huis te gaan werken en iets helemaal anders te doen dan ICT,” zegt hij. “Wie graag een afwisselende job heeft, zit bij De Lijn zeker goed. Voor mij is dat één van de aangenaamste factoren, elke dag met veel verschillende mensen contact hebben. Er is ook best veel vrijheid. De sfeer tussen de collega’s in onze stelplaats - chauffeurs én technici - zit goed. Dat maakt dat we er bij eventuele problemen nooit alleen voorstaan.”

* op voorwaarde dat ze nadien geschikt verklaard worden door de arbeidsgeneesheer

Noot: in heel Vlaanderen zoekt De Lijn dit jaar naar 415 chauffeurs.

Chauffeur Wim (stelplaats Dilbeek)
Sara-Jane Deputter Hoofd communicatie at De Lijn Vlaams-Brabant