Skip to Content

De Lijn Vlaams-Brabant heeft intentie om activiteiten stelplaatsen Evere en Ukkel te verhuizen vanaf 1 september

Geen gevolgen voor reiziger, werkzekerheid bij De Lijn voor personeel

De directie van De Lijn Vlaams-Brabant heeft vandaag op een ondernemingsraad haar intentie geuit om haar stelplaatsen in Evere en Ukkel te verhuizen. De activiteiten in Evere zouden naar de bestaande stelplaatsen in Leuven en Overijse gaan, de uitbating in Ukkel naar Het Rad in Anderlecht. “De verhuizing heeft geen gevolgen voor de reiziger. Het personeel dat vandaag in Ukkel en Evere werkt, behoudt werkzekerheid in eigen streek bij De Lijn”, aldus directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy. “Met de maatregel gaat de kostenefficiëntie er sterk op vooruit”. Door deze ingreep zakken met name de vaste kosten en het aantal kilometers dat de bussen leeg rondrijden. Ook het onderhoud zal efficiënter gebeuren.

“De aangekondigde intentie om Ukkel en Evere op 1 september te verhuizen heeft geen invloed op het aanbod en de dienstregelingen voor de reiziger. Voor hem of haar verandert er dus niets”, benadrukt Johan Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. “Voor de zowat 100 betrokken personeelsleden is werkzekerheid bij De Lijn gegarandeerd, in eigen streek. Bovendien betekent dit voor drie op de vier medewerkers een kortere woon-werkverplaatsing. Daardoor winnen ze tijd en hebben ze minder vervoersonkosten.”

Evere en Ukkel zijn stelplaatsen zonder eigen onderhoudscentrum. De beide locaties liggen bovendien niet optimaal in functie van het aanbod. Ze behouden is bijgevolg niet kostenefficiënt, onder meer door de hoge vaste kosten. De verhuizing heeft ook als gevolg dat het aantal kilometers dat de bussen leeg rondrijden naar beneden gaat. Tot slot betekent deze maatregel dat het onderhoud van de voertuigen een pak doeltreffender zal gebeuren, op de locatie waar ze gestald staan.

De operaties in Ukkel verhuizen naar stelplaats Het Rad in Anderlecht, waar de bussen vandaag al onderhouden worden. Deze stelplaats zal worden aangepast aan de komst van het personeel uit Ukkel. De activiteiten van Evere gaan naar de nieuwe stelplaatsen in Overijse en Leuven. Die beschikken niet alleen over een modern onderhoudscentrum, ze hebben daarnaast ook al de capaciteit om de extra chauffeurs en voertuigen op te vangen. De directie en de vakorganisaties gaan nu bespreken hoe de verhuizing precies zal gebeuren, en wat de modaliteiten rond de verhuisregeling zullen zijn.

Contacteer ons