De Lijn pakt gevaarlijk foutparkeren aan in schoolomgeving centrum Strombeek-Bever

Eerst flyeractie en sensibilisering, na krokusvakantie verbalisering

Vrijdag 26 januari 2018 — De controleurs van De Lijn pakken de komende weken het foutparkeren aan de halte Strombeek-Bever Kerk aan. Daar parkeren heel wat automobilisten op de ruimte voorzien voor halterende lijnbussen. Met gevaarlijke situaties tot gevolg voor busreizigers en voor de leerlingen van de Sint-Jozefsschool. “Kinderen afzetten of ophalen aan de school mag, zelf uitstappen en parkeren niet”, zegt Marc Van den Steen, teamleider Controle & Interventie bij De Lijn. “Daarom gaan we vóór de krokusvakantie sensibiliseren met flyers en via de school, na de vakantie volgen er boetes.”

“We zien aan de halte Strombeek-Bever Kerk regelmatig foutgeparkeerde voertuigen, zonder bestuurder”, aldus Van den Steen. “Daardoor moeten de bussen op de rijbaan stoppen. Da’s niet alleen hinderlijk voor de doorstroming, het levert ook risico’s op voor in- en uitstappende reizigers en voor de leerlingen van de nabijgelegen Sint-Jozefsschool. Omdat we ook merken dat heel wat mensen niet op de hoogte zijn van de regels rond het parkeren aan een bushalte, gaan we nu flyeren aan de schoolpoort. We hebben ook aan de school gevraagd om de ouders te informeren.”

De wegcode stelt dat parkeren niet mag binnen de 15 meter aan weerszijden van een haltebord, ook als er géén geverfde wegmarkering is. Parkeren betekent dat een voertuig langer stilstaat dan nodig voor het in- of uitstappen. Kortom, mensen afzetten of ophalen, of laden en lossen kan, maar zelf uitstappen en parkeren niet. Pas vanaf 19 februari, na de krokusvakantie, zullen de controleurs van De Lijn foutparkeerders beboeten. Het bedrag van die boete bedraagt 107 euro. 

Schoolomgeving Strombeek-Bever