Circulatieplan Leuven ook voor De Lijn een goede zaak

Bediening van autoluwe binnenstad met openbaar vervoer blijft cruciaal

Woensdag 8 juni 2016 — De Lijn schaart zich volledig achter het nieuwe verkeerscirculatieplan. Een autoluwe binnenstad vergroot de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Leuven. Tegelijk wordt de bereikbaarheid van het centrum met openbaar vervoer hierdoor nog belangrijker. Op een weekdag verplaatsen maar liefst 70.000 reizigers zich met de bus naar Leuven. Eén op drie koopt er ook iets. Op zaterdag komt zelfs 80% met de bus om te winkelen of om zich te ontspannen. De busbediening van de binnenstad via de Bondgenotenlaan als centrale as is dus essentieel voor de Leuvense handel en horeca.

Autoluwe binnenstad blijft vlot bereikbaar met openbaar vervoer

Het autoluw maken van de binnenstad zorgt ervoor dat de bereikbaarheid van het centrum met duurzaam vervoer nog belangrijker wordt. Dat was ook zo in 1994, toen het busplan Leuven, samen met het 1e circulatieplan werd ingevoerd. Dat busplan van toen is immers een enorm succes gebleken, want het aantal busreizigers in de Leuvense regio is vervijfvoudigd: van 8,9 miljoen reizigers/jaar in 1994 naar 51 miljoen reizigers/jaar in 2016.

Bondgenotenlaan belangrijke as  

Op een weekdag verplaatsen 70.000 reizigers zich met de bus van en naar de Leuvense binnenstad. Eén op de drie reizigers daarvan koopt er ook iets. Op een zaterdag zijn dat er 21.000. Hiervan komt 80% naar de binnenstad om te winkelen of zich te ontspannen. Het openbaar vervoer in de binnenstad is dus ook essentieel voor de Leuvense handel en horeca. Op vlak van tevredenheid behaalt het Leuvense busaanbod in de stadsmonitor 2014 van de Vlaamse Overheid bovendien de hoogste score van alle Vlaamse steden, nl. 88,2 %. Dat de Bondgenotenlaan de centrale as blijft voor de bussen lijdt dan ook geen twijfel.

Maatregelen De Lijn om Leuven leefbaar te houden

De Lijn erkent wel dat de Leuvense binnenstad verzadigd is op vlak van aantal voertuigen. Natuurlijk heeft de vervoermaatschappij oog voor de leefbaarheid van de stad en laat ze niet onnodig voertuigen door centrum rijden.

Met de invoer van het nieuwe circulatieplan in het najaar neemt De Lijn vier concrete maatregelen:

1) Door een aantal lijnen te hervormen, kunnen we het aantal bussen op de Bondgenotenlaan verder verminderen met 15%. Na invoering van alle maatregelen komen we dan terug op het niveau van 2003.  Hiervoor moeten wel nog een aantal doorstromingsproblemen worden opgelost. Zo zal onder andere lijn 1 via de Maria Theresiastraat gaan rijden ipv over de Grote Markt.

2)  In de Leuvense binnenstad worden voortaan maximaal hybride bussen ingezet. Die zijn ¼ zuiniger, milieuvriendelijker en drie keer stiller.

3) De bussen zullen voortaan maximum 20 km/u rijden in de autoluwe binnenstad. Deze maatregel gaat gepaard met een los- en laadregeling in de Bondgenotenlaan.

4) Zodra de herinrichtingswerken zijn uitgevoerd, zullen de bussen door de Tessenstraat en Brouwersstraat rijden in plaats van door de Brusselsestraat.

Dominique Renders Woordvoerster at De Lijn