Aanleg 4 nieuwe bushaltes aan Diestsepoort Leuven van start

Bijkomende perrons zorgen voor veiliger busstation

Woensdag 3 augustus 2016 — Vanaf donderdag 4 augustus start De Lijn Vlaams-Brabant de 3e en laatste fase van de verbetering van de veiligheid in het busstation in Leuven. Dan begint de aanleg van 2 bijkomende perrons aan de Diestsepoort die tegen eind september klaar moeten zijn. Minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Samen met het extra perron dat vorig jaar werd aangelegd, verhoogt het aantal perrons van 12 naar 15. Zo wordt de capaciteit van het station met ongeveer 20% uitgebreid”. Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant vult aan: “Hierdoor verplaatsen we een deel van de wachtende reizigers in het busstation en zal het daar wat minder druk worden. En zo verbeteren we verder de veiligheid voor de reizigers en chauffeurs”. De Lijn investeert zo’n 216.000 euro in deze nieuwe perrons. Vorige zomer werden ook alle perrons reeds slipvrij, ruimer en toegankelijker gemaakt, in 2014 werd signalisatie aangebracht.

Aanleg van 2 nieuwe busperrons

De nieuwe perrons in de Diestsepoort worden in samenspraak met de Stad Leuven ingericht op de rijweg. Zo komen er een perron aan de zijde van Acerta (in de richting van Leuven) en één aan de kant van het Vlaams Administratief Centrum (in de richting van Diest). De parkeerstrook aan de zijde van Acerta zal hierdoor verdwijnen en geasfalteerd worden. Het voetpad en fietspad aan deze kant worden ook heraangelegd maar behouden hun huidige breedte. Aan de zijde van het VAC zal het voetpad met 50 cm versmallen om de rijbaan te verbreden. De twee nieuwe haltes krijgen verhoogde en toegankelijke perrons, halte-informatie en schuilruimte. Tijdens de werken is er geen hinder voor de reizigers. Ook blijven de parkings van Acerta en het VAC toegankelijk.

Herverdeling buslijnen over de nieuwe perrons

Tegen eind september zouden de werken klaar moeten zijn. Vanaf dan zullen een deel van de lijnen van het busstation naar de nieuwe perrons verschuiven. Welke lijnen dat zullen zijn, moet nog worden vastgelegd. “Dankzij deze herverdeling zal het aantal wachtende reizigers in het busstation verminderen. Wachtende reizigers krijgen zo meer ruimte en het busstation zal overzichtelijker zijn,” legt Van Looy uit. “Samen met de eerder genomen maatregelen komt dit de veiligheid voor reizigers en chauffeurs nog meer ten goede.”

Achtergrondinformatie

In 1993 vervoerde De Lijn op jaarbasis 8.9 miljoen reizigers in de Leuvense regio. Dagelijks werden er 8.700 reizigers naar de binnenstad gebracht en 4.200 naar het station. Op 20 jaar tijd telde De Lijn een vervijfvoudiging van het aantal reizigers. Momenteel vervoert De Lijn +/- 50 miljoen reizigers per jaar in de Leuvense regio.

Het busstation ontvangt vandaag tijdens de spits meer dan 400 bussen, goed voor 40 verschillende lijnen. Op een werkdag stappen er 40 000 reizigers op en af aan het busstation van Leuven.

Eerder genomen maatregelen:

  • 2005: perrons verbreed met één meter
  • begin 2013: afscheiding geplaatst aan de uitgang van de voetgangerstunnel
  • Voorjaar 2014 werd signalisatie aangebracht en een sensibiliseringscampagne opgestart
  • Zomer 2015 werden de 12 perrons toegankelijk gemaakt + slipvrij en werd een bijkomend, 13de perron gebouwd.
Mathieu Wouters Medewerker communicatie at De Lijn