70 hybride bussen beginnen te rijden in Leuven

Vlaams-Brabant heeft grootste vloot hybride bussen

De Lijn heeft dinsdag in Leuven de eerste van 138 nieuwe hybride bussen in gebruik genomen. Daarmee verschijnt de grootste bestelling van hybride bussen ooit door De Lijn in het straatbeeld. Met 70 bussen zal Vlaams-Brabant de grootste hybride vloot van het land hebben. Dankzij haar hybride bussen kan De Lijn in Vlaams-Brabant elk jaar 423 000 liter diesel uitsparen. 

 

‘Schonere lucht en goedkoper’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: 

‘We blijven de vloot van De Lijn vernieuwen. Met deze investering in ultramoderne voertuigen die stiller, zuiniger en milieuvriendelijker zijn, hoop ik nog meer Vlamingen te verleiden om de positieve keuze voor het openbaar vervoer te maken. De reizigers krijgen meer comfort, de mensen op straat krijgen schonere lucht en de belastingbetalers sparen geld. Want met deze bussen hebben we elk jaar 1,3 miljoen liter diesel minder nodig. Dat allemaal dankzij Vlaams vernuft, ontwikkeld door onze eigen bedrijven.’

 

138 hybride bussen voor 6 steden
Door de nieuwe levering verdubbelt het aantal hybride bussen in Vlaams-Brabant tot 70. De 103  overige hybride bussen zullen rijden op de stadsnetten van Antwerpen (32), Brugge en Oostende (33), Gent (30) en Hasselt  (8). Momenteel rijden al 79 hybride bussen op de stadsnetten van Antwerpen (10), Gent (20), Brugge (5), Leuven (35) en Hasselt (9). 

 

Hybride bussen op stadsnet Leuven en Ringbus 
Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant:

’De nieuwe hybride bussen zullen ingezet worden op het stadsnet van Leuven en de Ringbus. De eerste 10 voertuigen verschijnen vanaf vandaag in het straatbeeld. Tegen midden november zijn alle 35 bussen in gebruik. Nagenoeg alle standaardbussen van De Lijn (niet van de exploitanten) die het Leuvense stadscentrum bedienen, zijn vanaf dan hybride voertuigen. Met deze investering draagt De Lijn er zeker ook aan bij om tegen 2020 van Leuven een klimaatneutrale stad te maken.’


1 bus op 10 is hybride
Eind dit jaar zal de vervoermaatschappij in heel Vlaanderen 217 hybride bussen hebben, of 1 bus op 10. In de regio Leuven is dat zelfs meer dan een bus op drie (36 %). Door de nieuwe levering verdrievoudigt de hybride vloot van De Lijn.

De nieuwe hybride bussen zijn gebouwd in Vlaanderen. VDL Bus uit Roeselare levert 120 stadsbussen, Van Hool uit Lier 18 citybussen. Een stadsbus heeft plaats voor 95 mensen, een citybus voor 65. Het gaat om een investering van 43 miljoen euro. 

 

3 keer stiller bij vertrek
Omdat een hybride dieselelektrische bus zijn vermogen uit twee krachtbronnen haalt, is hij tot 25 procent zuiniger en 3 keer stiller dan een gewone bus. Dat komt doordat hij wordt aangedreven door enerzijds een dieselmotor, en anderzijds een batterij voor de elektrische energie. De batterij slaat de energie op die vrijkomt bij het remmen, en geeft deze energie vrij bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft. De bussen zijn ook uitgerust met een stop & go-systeem, waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat. Daardoor daalt het verbruik en stoot de bus niets uit bij stilstand. Als hij opnieuw vertrekt, doet hij dat de eerste 100 meter volledig op elektrische energie. 

Afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur verbruikt hij tot 25 procent minder en stoot hij ook minder schadelijke stoffen uit. Voor alle hybride bussen van De Lijn gaat het per jaar om een besparing van 1,3 miljoen liter diesel en een minderuitstoot van 3 500 ton CO2. Dat laatste is vergelijkbaar met de uitstoot van 1 355 auto’s (gerekend aan 15 000 kilometer per jaar). Voor De Lijn Vlaams-Brabant gaat het om een besparing van 423 000 liter diesel en 1 115 ton CO2.  

 

85 % bussen toegankelijk voor rolstoelen
Na de instroom van de hybride bussen zal eind dit jaar 85 procent van de eigen bussen van De Lijn toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Momenteel is 68 procent van de bussen toegankelijk. Voor het toegankelijk maken van de haltes is De Lijn afhankelijk van de wegbeheerder, dit is de gemeente of het Vlaams gewest.

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder at kabinet minister Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder at kabinet minister Weyts