Skip to Content

1ste spadesteek voor bouw nieuwe stelplaats in Leuven

Investeren in moderne en energiezuinige stelplaats

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft vrijdag het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe busstelplaats in Leuven. De nieuwe site op het spoorwegplateau is 6,5 hectare groot en zal plaats bieden aan 128 bussen en 300 medewerkers. Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid, veilige werkomstandigheden en een goede inpassing in de omgeving. De bouw van de stelplaats past binnen de ontwikkeling van de hele Leuven-Noordsite. De nieuwe stelplaats kost 26 miljoen euro. De werken moeten begin juli 2016 voltooid zijn.

 

Noodzakelijke investering voor vlot busvervoer
Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit

Vlaanderen investeert in openbaar vervoer, en in extra buscapaciteit waar nodig. We volgen daarbij de vraag, die de laatste jaren sterk is toegenomen in en rond Leuven. De nieuwe stelplaats is nodig om alle reizigers een solide en soepele organisatie te kunnen bieden. We investeren in snelle en vlotte verbindingen, met de nieuwe stelplaats als centrale spil. 

 

Ruime, moderne en energiezuinige stelplaats
Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant

Het terrein heeft een oppervlakte van 6,5 hectare. De stelplaats voorziet 30 % meer capaciteit dan vandaag. Bovendien is verdere uitbreiding mogelijk. Met deze infrastructuur zijn we voorbereid op de toekomst. Er is plaats voor 300 medewerkers en 128 bussen. In het bijhorende onderhoudscentrum kunnen 24 bussen parkeren. De overdekte stalruimte is voldoende ruim voor 63 fietsen en 35 moto’s.


De stelplaats wordt gebouwd met aandacht voor innovatie en moderne technieken. Zo wordt in het onderhoudscentrum gewerkt met constructies die aanpasbaar zijn aan de grootte van de mecaniciens. Warmtepompen, groendaken en waterrecuperatie maken de stelplaats bovendien erg energiezuinig.

 

Veel aandacht voor inpassing in omgeving
De stelplaats en bijhorende onderhoudscentrum worden aangelegd op het spoorwegplateau langs de Eénmeilaan in Leuven. Geluidsschermen, een gesloten wasplaats, tanken onder een luifel en de specifieke ligging van het kantoorgebouw zullen geluidshinder tot een minimum beperken. Ook beplanting langs de wanden, gebruik van groendaken en de keuze van materialen maken dat de stelplaats perfect geïntegreerd wordt in de omgeving. Ten slotte werd ook nagedacht over de indeling van het parkeerterrein en de ontsluiting van de site, zodat de bussen niet onnodig rondrijden bij het op- en afrijden van het terrein.

 

Stelplaats is belangrijk voor Leuven
Louis Tobback, burgemeester van Leuven

De bouw van de  stelplaats is een belangrijke halte in de ontwikkeling van de het hele Leuven-Noord traject. Mocht men in de nabije toekomst ook nog investeren in het Vuntcomplex , dan krijgt dit deel van de stad de basisstructuur waardoor ook de andere (potentiële) investeerders, verder kunnen rijden.

 

Kosten en planning
De totale werken vergen een investering van 26 miljoen euro. Dit project wordt gefinancierd via een Publiek Private Samenwerking (PPS). Hierdoor worden de kosten voor realisatie en onderhoud gespreid over 25 jaar. De werken worden uitgevoerd door het consortium Hermes en zullen naar verwachting 15 maanden duren. De bedoeling is dus dat de stelplaats klaar is tegen begin juli 2016. 

Contacteer ons
Dominique Renders Woordvoerster, De Lijn Vlaams-Brabant
Dominique Renders Woordvoerster, De Lijn Vlaams-Brabant