Skip to Content

1e stap naar afschaffing reservatieplicht voor rolstoelgebruikers

Proefproject op Leuvense Ringbus

De Lijn wil komaf maken met de reservatieplicht van rolstoelgebruikers voor bus en tram. Het is de bedoeling dat ze net als iedereen een rit kunnen maken wanneer ze willen. Daarom start de vervoermaatschappij een proefproject met ‘meer mobiele’ lijnen. Dit zijn lijnen met meerdere toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. In Vlaams-Brabant gaat het om de Leuvense Ringbus. Mensen met een visuele of motorische beperking kunnen zelf nagaan of hun halte toegankelijk is.  De toegankelijkheid van de haltes is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

 

‘Volledige afschaffing reservatie is volgende stap’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Met de afschaffing van de reservatie verdwijnt een enorme drempel die reizigers met een beperking vaak hebben ervaren. Dit is een complexe kwestie, maar we moeten investeren in betere toegankelijkheid. Volwaardig openbaar vervoer is toegankelijk voor iedereen. Hier wordt al lang over gepraat, maar nu worden er eindelijk stappen vooruit gezet op het terrein.’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘De test op vijf lijnen is een eerste stap. Op deze meer mobiele lijnen combineren we bussen of  trams met een lage vloer en oprijplaat met duidelijke informatie over de toegankelijkheid van een halte. Zo hoeven rolstoelgebruikers hun rit geen dag op voorhand meer te reserveren. Een belangrijke rol is weggelegd voor de wegbeheerders: zij zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de haltes, wij voor die van onze voertuigen. Samen met ervaringsdeskundigen zullen we onze nieuwe aanpak na drie maanden evalueren en verder verfijnen. Zo kunnen we werk maken van de verdere uitbreiding.’

Meer mobiele lijnen

Op vijf ‘meer mobiele’ lijnen – een per provincie – kunnen rolstoelgebruikers voortaan zonder reservatie meerijden. In Vlaams-Brabant gaat het om de Leuvense Ringbus 600 / 601. De Lijn zet op dit traject uitsluitend lagevloerbussen in. 10 van de 25 haltes zijn toegankelijk voor mensen met een motorische beperking. Als ze assistentie krijgen, stijgt dit tot 17 haltes. Deze haltes zijn zo goed mogelijk gespreid over het traject. Lokale gebruikersverenigingen krijgen informatie over de test. Daarnaast is er een folder met meer informatie.

 

3 symbolen zeggen hoe toegankelijk halte is

Drie symbolen zeggen voor wie de halte toegankelijk is: voor mensen met een visuele beperking, een mobiele beperking zonder assistentie en met assistentie. De symbolen zijn via www.delijn.be/mml te vinden in de routeplanner en op het haltebord. Deze toegankelijkheidsinformatie is online op te vragen voor alle haltes in Vlaanderen.

Of een rolstoelgebruiker mee kan met de bus of tram, hangt af van drie factoren: de toegankelijkheid van de haltes (vertrek en bestemming), van het voertuig en de beschikbaarheid van een plek in de bus of tram waar de rolstoelgebruiker zich veilig kan opstellen.

 

Ruim 36000 haltes in kaart gebracht

Waar De Lijn verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid van haar voertuigen, zijn de wegbeheerders dit voor de haltes. De wegbeheerders zijn de steden, gemeenten en het Vlaams Gewest. Om hen te helpen met het toegankelijk maken van de belangrijkste haltes, inventariseerde De Lijn de voorbije maanden haar 36000 haltes.

De nieuwe inventaris bundelt informatie over de exacte positie, de uitrusting (bv. schuilhuisje, fietsenrek, vuilnisbak) en de toegankelijkheid van elke halte. Dit laatste gaat over de aanwezigheid van een verhoogd perron, de hellingsgraad naar het voertuig (minder dan 12 % of 12 tot 20 %) en de aanwezigheid van geleidetegels. Uit de inventaris blijkt 26 procent van de haltes (8640 haltes) toegankelijk is met assistentie. Zonder assistentie is dit 10 procent (3312 haltes). Bijna 5 procent (1498 haltes) heeft een tactiele geleiding voor blinden en slechtzienden. Dit jaar heeft De Lijn al anderhalf miljoen geïnvesteerd om de toegankelijkheid van tramhaltes in eigen bedding te verbeteren.

 

Alle bussen toegankelijk tegen 2020

Eind dit jaar is 93 procent van de bussen toegankelijk. Daarnaast zorgen toegankelijke trams voor 70 procent van de dienstverlening op de sporen. Tegen 2020 zijn alle bussen toegankelijk voor rolstoelgebruikers, bij de trams is 85 procent toegankelijk tegen 2025.

Contacteer ons
Sara-Jane Deputter Hoofd communicatie, De Lijn Vlaams-Brabant
Sara-Jane Deputter Hoofd communicatie, De Lijn Vlaams-Brabant